måndag 11 maj 2009

Konsumindre.

Gamla bloggen: Sep 6th, 2008 11:27 pm

Efterfrågan, med stort och tungviktigt E. Hur Styrande och Mätbar och Trendskapande blir Efterfrågan på kvalitetssaker egentligen?

Det är inte lika lönsamt med det gedigna, kan man anta. Jag vet ju till exempel att ägg-skivaren i plast (vars stålsträngar jag fortfarande älskar att spela på ) ligger kvar i mors och fars kökslåda än idag. Medan den jag själv köpte häromåret redan hamnat i soporna, sprucken här och strängstympad där. Produktionen har utvecklats ekonomiskt, är min gissning.

Om jag nu vill ha b ä t t r e och inte fler saker, hur blir det då med suget efter just dessa saker, det lär ju inte bli så markant? Och hur i allsindar ska jag då kunna påverka och belöna producenterna av just de sakerna?

Det går exempelvis ett år från inköp till inköp av mitt citrus-bivax-cerat och jag köper helst inget annat. Vill råda alla att överge en hel del av allsköns "vårdande produkter" som bara innehåller saker man inte ens kan gissa nyttan med. Och en gång i kvartalet handlar jag nytt tvålpaket för att de tre som ligger i förpackningen är så dryga.

Hur kan hundra icke-köp konkurrera ut hundra skräpköp på marknadsplatsen?

Är redan uppe i ångorna, när jag läser i tidskriften FORM, nr 7 -08, om en bok jag genast vill låna på bibliotek. Designforskaren Ann Thorpes bok "Design för hållbar utveckling". Och jag blir uppåt av att läsa att 138 forskningsprojekt kring hållbar design presenterades på designkonferensen "Changing the Change" i Turin nu i somras. FORMs, tillika DN:s, skribent Lotta Jonsson har också sällat sig till löftet - inte en onödig pryl till!

Ett visst antal överblivna producenter och formgivare, anar jag i en kvalitetsframtid. Och vindkraftverk är ju snygga som de är.

I gårdagens Metro presenterades boken "Köp inte den här boken" av Ann-Christin Gramming. Och jag inspireras medan jag funderar: vilken last kommer avlösa shoppingen - lasternas summa är ju bekant...


Å t e r a n v ä n t . . .: Fyra vackra keramik-urnor i olika storlekar, efter mormors syster.


Kommenterat av:

Anonym Skrivet September 10th, 2008
Hej Karin, ledsen ingen kommentar på ditt inlägg förutom att jag håller med. Jag vill tipsa om ett jättetrevlig hemsida : Etsy. Där säljer man sina hemgjorda saker, mycket proffsig sida. Stor kram Pernilla

Millegrafos Skrivet September 11th, 2008
Tack för tipset, jag har hört om sidan men inte kikat in där förrän nyss. Ja, proffsigt värre, och jisses vad mycket grejer!
Hoppas vi ses snart! I helgen loppis vid Fors Kvarn, jag ska nog dit på lördag. Kraming!

Anonym Skrivet September 18th, 2008
hej hej hej! nu har jag tagit reda på kunskaperna som jag skulle ha med mig i detta livet! det e bara in å kika! glöm inte att kommentera, du vet ju hur rörd jag blir för en liten enstaka kommentar ;D
kusin =)

Millegrafos Skrivet September 19th, 2008
Nea, vilken tur att du tog reda på det! Nu har jag kikat och plitat en rad hos dig. Kram kram!

Anonym Skrivet September 25th, 2008
hej hej, jag har sååååå tråkigt, så jag tänkte att jag skulle kika om du hade skrivit nå mer.. men det hade du inte.. och jag läser din blogg även fast jag inte fattar så mycket av det du skriver xD tråkigt värre?
el prima de numero uno =)(kusin) ;D

Millegrafos Skrivet September 30th, 2008
La prima de mi hijo. Eller är det han som är numero uno?? Och så säger du att du inte fattar vad JAG skriver... xP
Nåväl. Må så gott!!

Inga kommentarer: